Afrika

Véres Húsvét Vasárnap: 38 ember halt meg bombamerényletben

Ország: 
Nigéria

Miközben a világ sok helyén és a Kárpát-medencében is békében és méltóságteljes ünnepléssel telt húsvét két napja, addig Nigériában húsvét vasárnap ismét folyt a vér. Kaduna városában öngyilkos bombamerénylő 38 embert ölt meg tettével. A fővárostól északra fekvő nagyvárosban elkövetett merénylet hátterében a Boko Haram szélsőséges muszlim félkatonai szervezetet feltételezik a megfigyelők. Mi ezzel a cél? – teszik fel egyre többen a súlyos kérdést az országban és külföldön egyaránt.

Templombezárások és illegalitásra ítélt kereszténység

Ország: 
Algéria

Egy algériai bíróság 5 évet szabott ki, holott a vádhatóság "csupán" 2 év börtönt és 50 ezer dinár pénzbüntetést kért a vádlottra, aki a hatóságok szerint megkísérelte „megtéríteni” a kereszténységre muszlim szomszédját - közölte szerdán az AINA hírügynökség. Az eset azonban nem egyedi: szakértők szerint közel 100 ezer keresztény gyakorolja kényszerűségből "illegalitásban" a hitét.

Már Kenyában is támad a szélsőséges iszlám

Ország: 
Kenya

Afrika egyenlítői részén, a Viktória-tó és az Indiai óceán között elterülő, hazánknál közel hatszor nagyobb ország is feliratkozott azon államok listájára, ahol a szélsőséges iszlám próbálgatja ragadozó karmait. A lakosságnak 45 %-a protestáns, 33 %-a római katolikus. A muzulmánok. És aránya 10 % a mintegy 34 millió lakosságban újabban a muszlim szélsőségesek jelentik a veszedelmet. Pedig a főváros, Nairobi volt vendéglátója már 1975-ben az Egyházak Világtanácsa 5. nagygyűlésének, s itt van a Keresztény Egyházak Össz-Afrikai Tanácsa is. Ebben az országban végzett külmissziói szolgálatot Csákány István, Dr. Pásztor János és Pungur József református lelkész. Július 1-én pedig két templomot ért kézigránátos támadás.

Oldalak