A Szentatya fogadta a hite miatt halálra ítélt szudáni nőt és családját

Ország: 
Szudán

Meriam Yehia Ibrahim-ot májusban halálra ítélték, valamint száz korbácsütést róttak ki rá házasságtörés miatt, mivel keresztény férfihoz ment férjhez.

Meriamot letartóztatták, és 20 hónapos kisfiával, áldott állapotban börtönbe zárták. Az ítélet az egész világon nagy felháborodást váltott ki, számos kezdeményezés indult Meriam kiszabadítására. Ennek hatására számos nyilatkozat születetett és számos nyugati vezető politikus is megszólalt az ügyben.

Az olasz kormány az első perctől fogva azon fáradozott, hogy megmentse a szudáni keresztény nő életét. Az első tárgyaláson, amelyen a halálos ítélet megszületett, a bíró arab néven szólította Meriamot, és többször felszólította, hogy térjen át az iszlám vallásra. „Keresztény vagyok, és nem követtem el semmiféle hitehagyást” – szólt a fiatalasszony válasza. Szavaiért halálos ítélet és börtön járt. Letartóztatása után néhány héttel Meriam a börtönben hozta világra kislányát. „Megbilincselve szült” – mondta el később férje, aki amerikai állampolgár.

Június 23-án a szudáni bíróság Meriam szabadon bocsátásáról döntött, azonban egy nappal később az „okmányok ellenőrzése” ürügyén ismét őrizetbe vették férjével és jogi képviselőjükkel együtt a repülőtéren, amikor az USA-ba akartak indulni. Miután ismét szabadon bocsátották őket, a kartúmi amerikai nagykövetségen kértek menedéket. Meriam július 24-én amerikai útlevéllel elhagyhatta Szudánt. Családjával együtt először Olaszországba érkeztek, majd néhány nap múlva tovább folytatják útjukat New York felé.

 

Forrás: Magyar Kurír