Ázsia

Kulturális genocídium az örmény keresztény műemlékek ellen

Ország: 
Azerbajdzsán

A közelmúltban többször is előfordult, hogy a nemzetközi közvélemény tehetetlen kétségbeeséssel figyelte, ahogy barbár fundamentalisták évezredes kulturális kincseket, építészeti műremekeket rombolnak le. De vannak olyan kulturális műemlékek amiket ki akarnak törölni a kollektív emlékezetből, mind Keleten, mind Nyugaton.

Szabadon engedték a halálra ítélt lelkészt

Ország: 
Irán

Az igazságosság és a törvényesség győzelme! – jelentette ki a szabadon bocsátás hírére a Világméretű Keresztény Szolidaritás (CSW) nevű szervezet elnöke, Mervyn Thomas. A több mint ezer napon át hite miatt bebörtönzött, majd kötél általi halálra ítélt protestáns lelkészt szeptember 8-i bírósági meghallgatása után helyezték szabadlábra. A képen éppen fiai köszöntik édesapjukat rózsákkal, a háttérben örömkönnyekkel küszködő felesége és családtagjai, rokonai láthatók.

I. Bartolomaiosz Pátriárka: Ne alakítsák át a trabzoni Hágia Szófiát mecsetté

Ország: 
Törökország

“Semmi szükség” arra, hogy a trabzoni(eredeti néven Trebizond) Hagia Szófia ősi templomát mecsetté alakítsák, jobb, ha inkább múzeumként üzemel, mely minden vallás előtt nyitva áll. Így nyilatkozott I. Bartolomaiosz Konstantinápolyi Ökumenikus Pátriárka, aki világosan kifejezte, ellenzi a török miniszterelnök-helyettes, Bulent Arinc által támogatott elképzelést, miszerint a kereszténység ezen emlékművét a muzulmánok különleges imahelyévé alakítsák.

Oldalak