A szíriai pátriárka szerint a hit éve egyben a megbékélés éve is lehet

Ország: 
Szíria

A hit éve egyben a megbékélés éve is lehet Szíria számára, ebben reménykednek a keresztények és az egész szíriai nép – nyilatkozta III. Gregoriosz Laham damaszkuszi görög-melkita pátriárka a hit éve kapcsán.

A főpásztor a Vatikánban az új evangelizációs püspöki szinóduson vesz részt. „Mi, keresztények a Közel-Keleten az arab világ szerves részének érezzük magunkat, és a jelenlegi nehézségek, problémák és félelmek közepette még inkább szükség van a hitünk megerősítésére, hogy az evangélium hordozói lehessünk” – hangsúlyozta.

A keresztények mindig is kulcsszerepet játszottak a Közel-Keleten a kultúra, a művészet, az oktatás és a szociális munka területén, és feltett szándékunk, hogy továbbra is a társadalom kovásza legyünk – emelte ki a pátriárka. Véleménye szerint „a megbékélés az egyetlen lehetséges út, másként Szíria a végzete felé tart. A konfliktusban, amely Szíriában tapasztalható, a káosz uralkodik és nincsenek megfelelő válaszok. Senkinek sincsenek válaszai, sem a kormánynak, sem az ellenzéknek, sem a nemzetközi közösségnek.”

III. Gregoriosz pátriárka végül saját kezdeményezésére is utalt: „Megkértem Michel Szulejmán libanoni elnököt, hogy küldje el a Szentatya legutóbbi libanoni útjának beszédeit az arab világ vezetőinek, mint a béke és az együttélés üzenetét, amelyet Libanon sugároz az egész Közel-Kelet felé. Ez lenne a válasz az arab forradalmakra, az elnök pedig üdvözölte a javaslatot.”

 

Forrás: www.magyarkurir.hu