Templombezárások és illegalitásra ítélt kereszténység

Ország: 
Algéria

Egy algériai bíróság 5 évet szabott ki, holott a vádhatóság "csupán" 2 év börtönt és 50 ezer dinár pénzbüntetést kért a vádlottra, aki a hatóságok szerint megkísérelte „megtéríteni” a kereszténységre muszlim szomszédját - közölte szerdán az AINA hírügynökség. Az eset azonban nem egyedi: szakértők szerint közel 100 ezer keresztény gyakorolja kényszerűségből "illegalitásban" a hitét.

Annak ellenére, hogy a vádlott szomszédja - a koronatanú - nem jelent meg az algériai Dzsameli Kerületi Bíróságon, a vádlott, Siaghi Krimo a maximálisan kiszabható büntetési tételt kapta: 5 év letöltendő börtönt, és 200 ezer algériai dinár pénzbüntetést (400 ezer forintnak megfelelő összeg). A férfit az algériai Btk. 144-es passzusa alapján ítélték el - ez kimondja, hogy büntetést érdemel, aki írásban, rajzzal, szóban, vagy más módon befeketíti az iszlámot.

Ítélet szemtanú nélkül

Az ítélet azért is keltett nagy visszhangot, mert szemtanúk, valamint bizonyíték nélkül a bíróság súlyosabb büntetést szabott ki a férfira, mint amit az ügyészség kért. Az algériai hírügynökségek beszámolója szerint a vádhatóság két év börtönt és 50 ezer dinár pénzbüntetést kért a vádlottra, aki a hatóságok szerint megkísérelte „megtéríteni” a kereszténységre muszlim szomszédját.



Templom bezárások

Az ítéletre csak néhány nappal azt követően került sor, hogy a kormányzat bezáratott hét protestáns templomot a Bedzsaja régióban. „Lehetetlen figyelmen kívül hagyni ezt az ítéletet annak fényében, hogy az algériai kormányzat egyre ellenségesebb a békés keresztényekkel szemben” – mondta el az eset kapcsán Joseph K. Grieboski, az Intézet nevű jogvédő alapítvány elnöke. Hozzátette: amennyiben folytatódnak ezek a perek, a keresztények már akkor is veszélyben lesznek, ha lelkiismeretüknek megfelelő döntéseket hoznak.



Bejegyzéshez kötve

A 2006-os ellentmondásos nem-muszlim hitgyakorlást szabályozó törvény értelmében minden egyháznak állami akkreditációra van szüksége ahhoz, hogy fenntarthassa intézményeit. Május végén Bedzsaja kormányzója bejelentette: azért zárják be a protestáns templomokat, mert nem rendelkeznek állami engedéllyel. Algériában azonban gyakran visszautasítják a keresztény felekezetek akkreditációs kérelmét. Az országban jelenleg is közel 100 ezer keresztény él úgy, hogy képtelen „legálisan” gyakorolni a hitét.

 


Forrás: www.atv.hu